evomag.ro

vineri, 3 noiembrie 2017

Colivii si accesorii - I

In cele ce urmeaza voi vorbi despre coliviile si diversele accesorii pe care eu le folosesc in mica mea crescatorie.
Am postat si link-uri pe care accesandu-le puteti sa vedeti comerciantii si preturile aferente ale acestor produse cat si o descriere mai amanuntita a lor.

Inainte sa incep descrierea coliviilor, fac urmatoarea precizare : Canarii sunt pasari carora le place zborul pe linie orizontala, de aceea prefera colivii paralelipipedice orizontale. Initial eu nu am stiut de acest amanunt (important de altfel) si prima colivie a fost una rotunda, e drept foarte frumoasa si foarte bine lucrata, dar nu era tocmai pe gustul primului meu canar.

 Folosesc 3 tripuri de colivii:

Imagini pentru colivie transport1. Colivia individuala.
 Asa zisa colivie de cantec. Este o colivie pe care o utilizez pentru cresterea masculilor, in special pentru cresterea "profesorilor", adica acei masculi pe care ii folosesc ca profesori pentru noile generatii de barbatusi. Avantajele sunt:  tavita de elimiare dejectii, hranitorile exterioare si materialul din care sunt construite. Coliviile au urmatoarele dimensiuni : 
24cm x 16cm x 20cm (L x l x h). Firma producatoare este PROFIPET.



colivie cova allevatori2. Colivia dubla sau clocitoarea.
 Este un tip de colivie pe care o folosesc mai ales pentru reproducere. Este o colivie foarte practica deoarece are in dotare atat gratar in partea inferioara, pentru a proteja pasarile de a se murdari pe picioruse sau pe pene , cat si gratar vertical care se poate folosi pentru compartimentarea coliviei in 2 spatii separate. Acest din urma gratar este foate folositor pentru a separa puii de femela, in momentul cand aceasta construieste noul cuib pentru urmatoarea ponta, iar prin acest gratar  femela poate hrani in continuare puii. Tot de acest gratar vertical ma mai folosesc pentru a separa masculul de femela in perioada "preimperechere" sau daca se "imbraca" gratarul cu un placaj sau un material opac, se pot creste 2 masculi in fiecare din cele 2 compartimente. De ce trebuie material opac ?, deoarece masculii nu trebuie sa aibe contact vizual unul cu celalat. Ce mai este de remarcat la acest tip de colivie, este faptul ca are in dotare 4 usi de acces , 2 frontale si 2 laterale, ceea ce ajuta la o mare flexibilitate in ceea ce priveste pozitionarea in rafturi (pentru a avea acces in interiorul coliviei) sau in pozitionarea cuiburilor (in cazul in care se folosesc cuiburi de exterior). Pozitia hranitorilor este de asemenea foarte avantajoasa, deoarece acestea sunt cu acces din exterior, ceea ce confera o mai usoara manipulare. Materialul din care este confectionata este de foarte buna calitate. Dimensiunile acestei colivii sunt:
53cm x 28.5cm x 37cm (L x l x h). Firma producatoare este IMAC.

Varianta mai ieftina a acestei colivii este modelul de aici. Ca dotari este identica, insa dpdv calitativ, este departe fata de modelul IMAC.



Imagini pentru colivie cova allevatori3. Colivia voliera.
Ca forma si dotari este identica cu cea dubla, are ca si aceea  cele 2 gratare (inferior si vertical), diferenta fiind, pe langa dimensiuni, si hranitorile, care la aceste colivii sunt pozitionate in interior, insa pentru a le manipula, voliera are in dotare niste usite de acces foarte practice, prin accesarea carora nu este necesara introducerea mainii in interiorul volierei. De asemenea materialul din care sunt confectionate, ca si in cazul colocitorilor, este unul de foarte buna calitate. Dimensiunile acestor voliere sunt:
90cm x 40.5cm x 45cm (L x l x h) sau exista si la dimensiunile: 120cm x 40.5cm x 45cm (L x l x h). Firma producatoare este IMAC.


4. Un alt tip de colivie pe care-l folosesc, este colivia de concurs.
Aceasta colivie o utilizez numai in perioada de "scoala" si in timpul concursului. Este colivie confectionata manual, din lemn (ideal este lemnul de tei, insa mai intalnit este lemnul de stejar). Colivia are dimensiunile si configuratia unor norme oficiale agreate pe plan international  - 21.5cm x 14cm x 16cm (L x l x h). Mai multe detalii despre acest tip de colivii, le puteti gasi pe site-ul oficial al "Clubului Roman al Crescatorilor de Canari Malinois Waterslager" : www.waterslager.ro.

In urmatoarea postare voi descrie si celelate tipuri de accesorii pe care le mai folosesc : cuiburi, adapatori, diverse tipuri de hranitori etc



Niciun comentariu: