evomag.ro

vineri, 24 noiembrie 2017

Colivii si accesorii - III

Accesorii pentru dotarea coliviilor.

In cele ce urmeaza voi prezenta ce alte accesorii mai utilizez:


3. Betele.
In afara de hranitori si adapatori, colivia mai trebuie dotata si cu betele pe care pasarile se odihnesc.
Este indicat ca betele sa fie de grosimi diferite, pentru ca pasarea, atunci cand sare de pe unul pe celalat sa fie nevoita sa-si lucreze degetele picioarelor, tinandu-le mai inchise pe batul subtire, si mai deschise pe batul mai gros. Este un fel de gimnastica impusa 😉. Intr-adevar degetele lucreaza si atunci cand pasarea sta pe fundul coliviei, dar timpul petrecut pe bete este mult mai mare.
In proportie de 99,9% coliviile sunt dotate inca de la achizitionare cu bete, dat tot in proportie de 99,0% betele sunt de aceeasi grosime, asa ca, daca vreti bete de grosimi diferite in colivie, trebuie sa le achizitionati separat. Si acestea, ca si celelalte accesorii se gasesc intr-o gama foarte variata.
Eu am gasit la un petshop din cartier, bete "la metru", pe care le-am taiat conform necesitatilor mele. Le-am gasit de acceasi forma cu cele pe care le au coliviile in dotare, numai ca un pic mai groase.


4. Clemele pentru hrana.
Acest accesoriu il utilizez pentru a "agata" felii de mar, frunze de papadie, felii de morcov, etc, astfel incat acestea sa nu i-a contact cu fundul coliviei si in acest mod se evita murdarirea lor cu excrementele pasarilor.




5. Suportul pentru osul de sepie.
Osul de sepie este un "ingredient" ce nu trebuie sa lipseasca din nici o colivie. Ajuta pasarile pentru mentinerea in bune conditii a ciocului.Osul de sepie se prinde de un suport pe gratiile coliviei , iar acest suport are in dotare un bat astfel incat pasarea sa aiba acces usor la el. Eu folosesc modelul de aici.






6. Cuiburi.
Normal, cuiburile le folosesc numai in perioada imperecherii. Exista cuiburi de exterior si cuiburi de interior. 
Eu folosesc modelul "de exterior" de la producatorul FERPLAST. In primul rand folosesc cuiburi de exterior pentru a salva spatiul din colivie, in al doi-lea rand pentru a avea acces mai usor la oua sau la pui, iar in al trei-lea rand, modelul de clocitoare (colivie ) pe care-l folosesc are 4 obtiuni unde se poate aseza cuibul, mai precis am o flexibilitate mai mare in pozitionarea acestuia.





7. Suportul pentru material cuib.
In acest suport "indes" material pentru cuib, de unde femelele isi i-au singure cat le este necesar pentru construirea acestuia.











8. Ouale false.
Aceste oua, le folosesc pentru a inlocui ouale adevarate. Femela face timp de 4 zile cate un ou (sunt cazuri in care fac si 5 sau 6, dar mai rar), iar incepand cu a 5-a zi incepe sa le cloceasca. Atunci cand face primul ou, acesta se inlocuiese cu un ou fals, urmand ca zilnic toate ouale sa se retraga,pana la ultimul. Cand femela a facut ultimul ou, se retrage oul fals si se pun ouale adevarate, toate odata.



Niciun comentariu: